Lezzet Ustasından Tarifler-Pastırmalı Firik Pilavı
Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur
1.5 su bardağı firik bulguru
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı (pilav için)
2 yemek kaşığı sıvı yağ (pilav için)
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı sıcak su veya et/tavuk suyu
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz (damak zevkinize göre)
100 gr Cumhuriyet Antrikot Pastırma (küçük parçalar halinde doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı (pastırmayı kavurmak için)
Hazırlanışı
Pilavın Hazırlığı: Geniş bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı alın, orta ateşte ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar kavrulunca biber salçasını ekleyin ve kokusu çıkana kadar 1-2 dakika daha kavurun. Pilavlık bulguru ve firik bulgurunu tencereye ekleyin. Bulgurların rengi hafif dönene kadar 2-3 dakika kavurun. Kekik, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın. Üzerine 4 su bardağı sıcak suyu (veya et/tavuk suyunu) ekleyin. Bir kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte, pilav suyunu çekip bulgurlar yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pilav suyunu çekince ocaktan alın ve kapağını açmadan 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Pastırmanın Hazırlığı ve Servis: Pilav demlenirken, ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını alın ve ısıtın. Küçük parçalar halinde doğradığınız antrikot pastırmaları tavaya ekleyip pastırmalar hafifçe kıvrılıp rengi dönene kadar kavurun. Demlenen pilavı nazikçe karıştırın. Servis tabağına aldığınız pilavın üzerine kavrulmuş pastırmaları sıcak olarak yerleştirip servis yapın.